Volksreligieus erfgoed in Brakel en Horebeke
Kapellen en kruisen langs wegen en paden
Het klein en eenvoudig religieus erfgoed is zeer waardevol omdat het iets vertelt over onze natuur en over ons verleden.
Eind december 2020 verscheen het boek (formaat 21 x 29,7 cm), hardcover en garengenaaid. Het telt een driehonderdtal bladzijden en is rijk geïllustreerd met afbeeldingen.
Auteurs: Ludwig De Temmerman en Regina De Rodder
Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men een kapelletje of een wegkruis tegen. Volksreligie is hier zeer diep geworteld. De kiemen daarvan liggen in de Keltische natuurgodsdienst waarbij de natuurelementen water, vuur, aarde en lucht aanbeden werden en waarbij offers gebracht werden om een rijke oogst te bekomen. De Kerk heeft de kapelletjescultuur nooit echt gestimuleerd maar toch is de individuele geloofsbeleving van onze voorouders altijd zeer belangrijk geweest. Ze aanbaden hun geliefde heilige in een kapelletje en vonden er troost en kracht om ziekten en tegenslagen te overwinnen. Bij de bouw van een nieuwe woning werd vaak een nis voor een kruis of een heiligenbeeld voorzien in de gevel als bescherming van de bewoners. De kapelletjes zijn niet altijd architecturale hoogstandjes, maar werden wel gebouwd met veel liefde en toewijding en met de creativiteit eigen aan de volksmens.
Kruisen werden in veel gevallen geplaatst om een overleden geliefde te gedenken. Zo heeft elke kapel en elk kruis een geschiedenis en het beschrijven ervan was het doel van deze publicatie. Wie bouwde de kapel en waarom? Welk menselijk drama verbergt een kruis? Zowel de bestaande kruisen en kapellen als deze die al lang verdwenen zijn werden in het boek opgenomen.
Het klein en eenvoudig religieus erfgoed is zeer waardevol omdat het iets vertelt over onze voorouders en over ons verleden. Het is het verhaal van de gewone man in zijn machteloosheid tegenover tegenslag en ziekte in het gezin en op de hoeve.
In Brakel werd al in 1977 begonnen met het verzamelen van fotomateriaal en informatie over het religieus erfgoed. Stelselmatig werd meer informatie opgetekend bij interviews en opzoekingen. Het verwerken van al die informatie die over de jaren heen werd verzameld heeft ettelijke maanden werk gevergd. Begin maart 2020 werd het redactioneel werk opgestart en begin december ging het boek in druk. Ondanks de Covid-19 pandemie kon het boek toch gerealiseerd worden: het religieus erfgoed van Brakel en Horebeke staat te boek.
Het boek kan nog besteld worden door storting van 30 euro op rekeningnummer BE53 4448 5814 6153 van GHK Triverius – financieel beheer, met de vermelding ‘Boek Volksreligieus erfgoed’. Wie het boek met de post wenst te ontvangen betaalt 8.50 euro extra voor verpakking en portkosten.
Het boek is eveneens te koop in het documentatiecentrum Triverius, Tirse 1 te Brakel, open elke zondag van 10 tot 12 uur. Voor het afhalen en de aankoop van het boek moet niet gereserveerd worden.